Dejiny Ríma. Vojna s Jugurtom. Catilinovo sprisahanie : (Historiae Romanae libri II quae supersunt. Iugurtha. Fragmenta ampliora) - Paterculus, Velleius: asi 19. pred n.l.-asi 31. n.l; Sallustius, Gaius S. Crispus: 86 pred n.l.-35 alebo 34 n.l (Zlatý fond svetovej literatúry, 1987)
Dejiny starovekého Ríma oddávna ľudí priťahovali, zaujímali ich a odhaľovali im život spred mnohých storočí.