Bičianka z Doliny - Zguriška, Zuzka: 1900-1984 (Vybrané spisy Zuzky Zgurišky, 1979)
Sviežosť, bystrosť, živosť a veselosť ľ toto všetko aj po rokoch priam nákazlivo srší z románu, odohrávajúceho sa v rázovitej slovenskej dedine. Hlavná postava ľ bohatá patriarchálna vladárka rozkazuje svojim trom dospelým synom. Odmietne vziať na vedomie lásku svojho syna, nechce chudobnú nevestu, čo sa zabudla s jej najmladším. Teší sa z bohatej mlynárovej Zuzky, ktorú si berie jej druhý syn. Po mnohých spletitých a humorných premenách si predsa len chudobná dievčina získa zdanlivo kamenné srdce Bičianky. Idylický príbeh z myjavských kopaníc prečítate na jeden dych. Zavedie vás do harmonického sveta, v ktorom sa žije od narodenia až po hrob podľa odvekého poriadku a v súlade s prírodou. Hrdinovia príbehu sa živia prácou svojich rúk, používajú zdravý rozum a k veciam pristupujú s neopakovateľným humorom!