Bičianka z Doliny - Zguriška, Zuzka: 1900-1984; Salamon, Zoltán: 1938-; Medveď, Ján Bajdoš: 1926- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Sviežosť, bystrosť, živosť a veselosť ľ toto všetko aj po rokoch priam nákazlivo srší z románu, odohrávajúceho sa v rázovitej slovenskej dedine. Hlavná postava ľ bohatá patriarchálna vladárka rozkazuje svojim trom dospelým synom. Odmietne vziať na vedomie lásku svojho syna, nechce chudobnú nevestu, čo sa zabudla s jej najmladším. Teší sa z bohatej mlynárovej Zuzky, ktorú si berie jej druhý syn. Po mnohých spletitých a humorných premenách si predsa len chudobná dievčina získa zdanlivo kamenné srdce Bičianky. Idylický príbeh z myjavských kopaníc prečítate na jeden dych. Zavedie vás do harmonického sveta, v ktorom sa žije od narodenia až po hrob podľa odvekého poriadku a v súlade s prírodou. Hrdinovia príbehu sa živia prácou svojich rúk, používajú zdravý rozum a k veciam pristupujú s neopakovateľným humorom!
Vydavateľská a bibliografická poznámka.
Keywords: romány autorské; realistické romány; humoristické romány; dedinské prostredie; sfilmované romány; próza; slovenská literatúra - texty; Zguriška, Zuzka, vlastným menom Ľudmila Dvořáková, rod. Šimonovičová (bola slovenská prozaička, dramatička a prekladateľka. * 13.04.1900 Myjava, Slovensko - 24.09.1984 Praha, Česko); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -); Medveď, Ján Bajdoš (bol slovenským redaktorom denníka ĽUD, redaktorom vo Vydavateľstve slovenský spisovateľ. Uverejnil 23 knižných spomienkových titulov významných slovenských osobností. * 27.12.1926 Čierny Balog, Slovensko -)