Kopaničiari - Zguriška, Zuzka: 1900-1984 (Vybrané spisy Zuzky Zgurišky, 1976)
Vybrané spisy spisovateľky Zuzky Zgurišky prinášajú v prvom zväzku ukážky jej poviedkovej tvorby približne do roku 1945. Všetky poviedky tohto výberu sú tematicky zakotvené na autorkiných rodných myjavských kopaniciach. Ich obyvateľov - svojich rodákov - vidí a kreslí autorka síce z humornej stránky, ale netresce ich výsmechom, jej pohľad je dobromyseľný, úsmevný, miestami až obdivný. Zásluhou živého dialógu, pestrej mozaiky charakterov a priemyselnej kompozície nestratili poviedky Zuzky Zgurišky v priebehu rokov nič zo svojej výraznosti.