Ajhľa, človek! - Zván, Peter: 1897-1977; Holéczy, Ervín: 1897-1977, pozri Zván, Peter; Makovický, Dušan: 1866-1921; Tolstoj, Lev Nikolajevič: 1828-1910; Prukner, Štefan: 1931-; Turňa, Rudolf: 1923-2009 (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1967)
Román o živote Dr. Dušana Makovického - osobného lekára a priateľa L.N. Tolstoja.
Rmány Petra Zvána Ajhľa, človek! (1941) a Rojko (1959). Prvý je venovaný Dušanovi Makovickému, druhý Albertovi Škarvanovi. Ani v jednom prípade nejde o renomovaných literárnych tvorcov, či nebodaj výtvarných umelcov, ktorým autori životopisných románov venovali trvalú pozornosť. Obaja však boli v slovenskej kultúrnej verejnosti známi a ich názory ľ lebo o tie tu ide ľ vzbudili nebývalú, hoci rozporuplnú pozornosť. Obaja sa stali prívržencami učenia (v podstate náboženskej filozofie) Leva Tolstého, snažili sa podľa neho žiť a tento fakt v spoločnosti najviac rezonoval. Aplikácia Tolstého učenia na každodennú prax od základu zmenila a zdramatizovala ich životné osudy.
Ono vyžadovalo zrieknuť sa "svetskosti", prehĺbiť vnútorný život, dodržiavať prísne požiadavky evanjelia. Kristus bol jedinou autoritou a tú bolo treba bezpodmienečne nasledovať. Bokom ostali nielen životné radovánky, viažuce sa na zmyslové senzácie (ako to bolo u Škarvana), ale aj cirkev ako čosi svetské a ľudsky hriešne, ba celá spoločnosť či národ (s tým všetkým sa musel popasovať Dušan Makovický). Ostal len človek a jeho Boh, zosobnený Ježišom Kristom. O tom, ako sa s touto osudovou výzvou vyrovnali dvaja Slováci, sa rozhodol románovou formou vyrozprávať Peter Zvan.
Doslov: (Andrej Mráz).
Keywords: Zván, Peter, vlastným menom Ervín Holéczy (bol lekár, spisovateľ, publicista odborných lekárských článkov. Naposledy riaditeľ Klinickej oblastnej nemocnice. * 01.11.1897 Nová Baňa, Slovensko - 04.09.1977 Bratislava, Slovensko); romány autorské; biografické romány; životopisné romány; osobnosti lekárske; lekári slovenskí; próza; slovenská literatúra - texty; Makovický, Dušan (bol slovenský lekár, publicista, spisovateľ, osobný lekár a priateľ L. N. Tolstého a prekladateľ. * 10.12.1866 Ružomberok, Slovensko - 12.03.1921 Ružomberok, Slovensko); Tolstoj, Lev Nikolajevič (ruský spisovateľ, románopisec, esejista, dramatik a filozof, mysliteľ a pedagóg - ako aj kresťanský anarchista a stúpenec reformy vzdelávania. Je pravdepodobne najznámejším členom šľachtickej rodiny Tolstých a jedným z najčítanejších ruských spisovateľov. * 09.09.1828 Jasná Poľana, Rusko - 20.11.1910 Astapovo, Rusko); Prukner, Štefan (slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, pedagóg, docent. Nar. 28.10.1931 Stratená, pri Rožňave, Slovensko -)