Kladivo na čarodějnice - Kaplický, Václav: 1895-1982 (Vybrané spisy, 1987)
Kladivo na čarodějnice, 1963 - podkladom bola skutočná udalosť z konca 17. storočia - čarodejnícky proces s viac než sto osobami z okolia Velkých Losin; hlavnou postavou je osvietený dekan Lautner, ktorý sa však tiež stane jednou z nevinných obetí; podľa románovej predlohy natočil Otakar Vávra film.