Veliké Theatrum: Prolog k tragédii, jejíž jméno je třicetiletá válka - Kaplický, Václav: 1895-1982 (Knihovna lidové četby, 1980)
Tridsaťročná vojna bol náboženský a mocenský konflikt v Európe v rokoch 1618 ľ 1648.