Život alchymistův - Kaplický, Václav: 1895-1982 (Medium, 1980)
Tento historický román nás zavádza do doby Rudolfa II. a je o mladom dobrodruhovi Eduardovi Kelleyeovi, ktorému v útlom veku boli odrezané obe uši za finančné podvody. Ľsťou sa dostal k známemu anglickému alchymistovi k Majstrovi Deeovi, ktorý ho přijmul za svojho pomocníka. Majster Dee sa v mladom chlapcovi videl a prijal ho ako vlastného syna. Naučil ho základy alchýmie a začal mu úplne dôverovať...