Život alchymistův - Kaplický, Václav: 1895-1982; Váša, Miroslav: 1920-1996; Vaněk, Rostislav: 1945-; Pašková, Věra; Rudolf II. Habsburský: 1552-1612; Kelley, Edward: 1555-1597 (Československý spisovatel Praha, 1980)
Tento historický román nás zavádza do doby Rudolfa II. a je o mladom dobrodruhovi Eduardovi Kelleyeovi, ktorému v útlom veku boli odrezané obe uši za finančné podvody. Ľsťou sa dostal k známemu anglickému alchymistovi k Majstrovi Deeovi, ktorý ho přijmul za svojho pomocníka. Majster Dee sa v mladom chlapcovi videl a prijal ho ako vlastného syna. Naučil ho základy alchýmie a začal mu úplne dôverovať...
Doslov.
Keywords: romány autorské; historické romány; Kaplický, Václav (bol český prozaik, publicista a epický básnik. Predovšetkým je známy ako autor historickej beletrie. * 28.08.1895 Sezimovo Ústí, Česko - 04.10.1982 Praha, Česko); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); alchýmia; mágia; čarodejnícke procesy; okultné pôsobenie; hľadači pokladov; trestné činy; próza; česká literatúra - texty; Kelley, Edward, tiež známy pod menami Edward Talbot či Edward Kelly (bol anglický alchymista žijúci a pracujúci veľkú časť svojho života na dvore cisára Rudolfa II. v Prahe. * 01.08.1555 Dencester, Anglicko - 01.11.1597 Most, Česko); Vaněk, Rostislav (český profesor, akademický maliar, grafický dizajnér, typograf. * 31.10.1945 Praha, Česko -); Rudolf II. Habsburský (bol rakúsky arcivojvoda (ako Rudolf V.), uhorský (v r. 1572-1608), český a nemecký kráľ (v r. 1575-1611) a rímskonemecký cisár (ako Rudolf II., v r. 1576-1611), syn cisára Maximiliána II. Habsburského a Márie Španielskej. * 18.07.1552 Viedeň, Rakúsko - 20.01.1612 Praha, Česko)