Čierne koráby 2 (Czarne okrety) - Alex, Joe: 1922-1998; Janek, Miroslav: 1933-; Kudláč, František: 1954- (Bratislava Mladé letá, 1986)
Opäť sa stretávame s trójskym chlapcom Bielovlasým. Druhý diel opisuje jeho zážitky na palube obrovského čierneho korábu Angelos, s ktorým knieža Vidvojos podniká výpravu na sever, za hranice vtedy známeho sveta, aby našiel jantár. Sledujme teda odvážnu plavbu Angelosa po neznámych riekach a moriach a neobyčajné zážitky jeho posádky.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor. pred n.l.; dobrodružné romány; próza; poľská literatúra - texty; Alex, Joe, vastným menom Macieja Słomczyńského (poľský spisovateľ niekoľkých detektívnych románov, scénárista, autor divadelných hier a prekladateľ. Syn amerického filmového režiséra a producenta Merian C. Coopera, matka Marjorie Crosbyová sa neskôr vydala za Alexandra Slomczynského, ktorého meno dostal aj malý Maciej. * 10.04.1922 Poľsko - 21.03.1998 Krakov, Poľsko); Janek, Miroslav, pseudomym Sveťo Mirov, Peter Poludnica (slovenský prekladateľ z jazykov: ruský, poľsky, srbský, chorvatský, český, anglický a francúzsky jazyk. * 18.06.1933 Liptovský Mikuláš - Palúdza, Slovensko -); pre čitateľov od 11 rokov; Kudláč, František (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor. 1981 absolvuje Akadémiu výtvarných umení v Prahe. Venuje sa hlavne litografii, serigrafii, ilustrácii knižnej i novinovej a maľbe. Mal viacero samostatných výstav a zúčastňuje sa na viacerých kolektívnych výstavách ako člen Spolku grafikov. Podieľal sa na niekoľkých monumentálnych výzdobách v technike mozaiky a nástennej maľby a výtvarne spolupracoval pri tvorbe niekoľkých filmov. Žije v Bratislave. * 16.07.1954 Bratislava, Slovensko -)