Čierne koráby 1 : (Czarne okrety) - Alex, Joe: 1922-1998; Słomczyński, Maciej, pozri Alex, Joe: 1922-1998 (Stopy, 1984)
Román sa odohráva v staroveku zhruba v 15. storočí pred n.l. v dobe, kedy Kréta ovládala Stredomorie a je akousi variáciou na báj o Argonautoch a ich výprave za zlatým rúnom.