Zlatokopovia : (Zlatotarsači) - Angelov, Cvetan: 1922-1982 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1988)
Dej románu nás zavedie do prekrásneho prostredia pohoria Rila, kde deti z pionierskeho tábora zvaného Malinový vŕšok prežijú nevšedné prázdniny. Nezvyčajné dobrodružstvo sa začína zmiznutím ich troch kamarátov. Vaska, Gorana a Peša. Neskôr sa ukáže, že odvážlivci sa rozhodli hľadať zlato v opustenej starej bani, ktorá je pozostatkom ešte z čias Rímskej ríše. Vedúci tábora sa na čele pátracieho oddielu vydá po stopách utečencov. Aj traja odvážlivci, aj ich záchrancovia zažijú cestou nejednu zaujímavú situáciu. Netušia, že do opustenej bane mieria kvôli vedeckému výskumu aj pracovníci metalurgického kombinátu, kde pracuje Vaskov otec. Celá dobrodružná výprava sa skončí prekvapujúco, ale najcennejší poklad deti predsa našli - pravé a verné priateľstvo.