Dobrodružstvá kapitána Korkorána (Aventures merveilleuses, mais authentiques du capitain Corcoran) - Assolant, Alfred Jean Baptiste: 1827-1886; Hečko, Víťazoslav: 1919-1972; Šesták, František: 1935-2004 (Bratislava Mladé letá, 1983)
Príbeh románu sa odohráva v rokoch 1856-1860 a začína v Lyonskej akadémii vied, ktorá hľadá vhodného muža, ktorý by v Indii našiel vzácnu posvätnú knihu Gurukaramtu. Prihlási sa námorný kapitán René Korkorán, potomok prostých bretónskych rybárov. Ten je všade sprevádzaný vernou tigricou Strelou, ktorú kedysi zachránil pred krokodílom. V Indii sa Korkorán pri svojej ceste za knihou pripletie do konfliktu medzi Angličanov a jedným mahratským kniežatstvom. Bez váhania sa postaví na stranu utláčaných Mahratov. Oslobodí Situ, dcéru kniežaťa z britského zajatia, zamiluje sa do nej, ožení sa s ňou a má s ňou syna Ramu. Po smrti jej otca, ktorý je ťažko ranený v bitke, sa sám stane kniežaťom a po víťazných krvavých bitkách vyženie Angličanov z krajiny. Dokonca sa mu podarí nájsť aj tú vzácnu knihu, pre ktorú pôvodne do Indie prišiel. Počas všetkých týchto dobrodružstiev mu tigrica Strela niekoľkokrát zachráni život.
Rozlož. ilustr. tit. list. Vysvetlívky. Cudzie dĺžkové miery. Výslovnosť cudzích mien. Pr čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; r. 1856-1860; dobrodružné romány; próza; francúzska literatúra - texty; India; pre čitateľov od 11 rokov; India; Assolant, Alfred Jean Baptiste (bol francúzsky spisovateľ dobrodružných kníh. * 20.03.1827 Aubusson, Francúzsko - 03.03.1886 Paríž, Francúzsko); Hečko, Víťazoslav (slovenský básnik, prekladateľ a redaktor. Brat prekladateľa Blahoslava Hečku a spisovateľa Františka Hečku. * 05.12.1919 Suchá nad Parnou, Slovensko - 07.12.1972 Bratislava, Slovensko)