Tumbo z mysu Dobrej nádeje : (Tumbo z przyladka Dobrej Nadziei) - Centkiewicz, Alina: 1907-1993; Centkiewicz, Czeslaw Jacek: 1904-1996 (Stopy, 1980)
Hlavným hrdinom knihy je Tumbo, ktorý bol obyčajným čiernym chlapcom z Juhoafrickej republiky. Lenže na myse Dobrej nádeje čakal malého černoška oveľa ťažší osud než kdekoľvek inde na svete, preto Tumbo utiekol pred neľudskými zákonmi svojej vlasti a ukryl sa na lodi, ktorá mala na druhý deň vyplávať. Tento osudný krok sa stal pre neho začiatkom dlhej série dobrodružstiev na rôznych miestach sveta. Bystrý Tumbo sa v novom prostredí všeličomu priučí a neraz sa mu s nasadením vlastného života podarí zachrániť svojich priateľov.