Magalháesova cesta okolo sveta : (Magellans Reise um die Welt) - Wotte, Herbert: 1909-1989 (Mladé letá, 1987)
Na ďaleké morské cesty za rozprávkovým bohatstvom novoobjavených krajín sa koncom 15. a začiatkom 16. storočia vydávajú odvážni holandskí, britskí, portugalskí i španielski moreplavci. Na cestu okolo zemegule sa však v tom období neodvážili vydať ani tí najodvážnejší... Prvý s touto neobyčajne smelou myšlienkou prichádza portugalský moreplavec Fernäo Magalhaes. Keď sa na portugalskom kráľovskom dvore stretne s odmietnutím, vstúpi do služieb španielskeho kráľa. Po prekonaní mnohých ťažkosti sa napokon vydáva s piatimi karavelami na ostrovy korenia Moluky a potom ďalej na západ, aby tak dokázal, že Zem je guľatá. Skutočné udalosti, ktoré sa odohrali na tejto ceste, plnej utrpenia a strádania, intríg a nedorozumení, poslúžili Herbertovi Wottemu ako podklad pre napínavé rozprávanie.