Sto žien: Antológia z tvorby svetových poetiek - Kupec, Ivan: 1922-1997; Kupec, Ivan: 1922-1997; Kraus, Milan: 1924-2006; Lukáč, Emil Boleslav: 1900-1979; Turčány, Viliam: 1928-; Lipka, František: 1946-; Dubcová, Viera; Reisel, Vladimír: 1919-2007; Vilikovský, Ján: 1937-; Šimon, Ladislav: 1938-; Ferko, Milan: 1929-2010; Heveši, Marián: 1947-; et al. (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1975)
Ukážka: Báseň Žiarlivá /Sapfo/: Zdá sa mi podobný bohom ten mladík, čo sedí oproti tebe a zblízka môže tak počuť tvoj sladký hlas, tvoje počúvať slová, vidieť ti na tvári lahodný úsmev. A mne to vzrušuje tlčúce srdce dnu v hrudi, takže len sotva ťa zazriem, neviem riecť slova, jazyk mi zlyháva, po celom tele zrazu sa rozlieva akýsi oheň, darmo sa pozerám, nevidia oči, hučí mi v ušiach, oblieva pot ma a chvejem sa triaškou, bledšia som od trávy a iba málo chýba mi, aby som cítila život unikať z tela.
Autorky: Sapfo: Žiarivá (grécka poetka 7.-6. storočie pr.n.l. - Cisárovná Iwa No Hime: Čakajúca (japonská poetka 4. st.) - Princezná Nukada: V očakávaní (japonská poétka 7. st.) - Ono No Komači: Sny (japonská poetka 7. st.) - Li Čchin-čao: Hrsť broskyňových kvetov (čínska poetka 11.-12. st.) - Ču Ši-Čen: Zúfalstvo (čínska poetka 12. st.) - Marie de France: Rovnaký osud (francúzska poetka 12. st.) - Grace Bruléová: Pieseň (francúzska poetka 12.-13. st.) - Nina Siciliana: Ach, sokola som ľúbila (talianska poétka 13. st.) - Compiuta Donzella: Smutná samota (talianska poetka 13. st.)
- Jefimia Mrnjavčevićová: Modlitba ku kniežaťu Lazarovi (srbská poetka 14.-15. st.) - Christine de Pisan: Balada (francúzska poetka 14.-15. st.) - Barbara Torelliová: Vrahovi svojho muža (talianska poetka 15.-16. st.) - Vittoria Colonna: Po manželovej smrti (talianska poetka 15.-16. st.) - Marguerite de Navarre: Milenec (francúzska poetka 15.-16. st.) - Gaspara Stampa: Len túžba mať vás (talianska poetka 16. st.) - Louise Labéová: Nepohŕdajte (francúzska poetka 16. st.) - Kata Telegdiová: Úryvok z listu (maďarská poetka 17. st.) - Juana Inés de le Cruz: Sonet o výrečnosti plaču (mexická poetka 17. st.) - Kata Szidónia Petröcziová: Ty moja fiala (maďarská poetka 17.-18. st.) - Marceline Desbordes-Valmorová: List ženy (francúzska poetka 18.-19. st.)
- Elizabeth Barret Browningová: Z Portugalských sonetov (anglická poetka 19. st.) - Emily Dickinsonová: Je čosi čudné vo svetle (americká poetka 19. st.) - Minka Czóbelová: Horské finále (maďarská poetka 19.-20. st.) - Richarda Huchová: Predjarie (nemecká poetka 19.-20. st.) - Aspazia: Romantika utrpenia (lotyšská poetka 19.-20. st.) - Else Lasker-Schülerová: Rozlúka (nemecká poetka 19.-20. st.) - Lesia Ukrajinka: Melódie (ukrajinská poetka 19.-20. st.) - Amy Lowellová: Vzory (americká poetka 19.-20. st.) - Anna Elisabeth de Noailles: Ľútosť (francúzska poetka 19.-20. st.) - Margit Kaffková: Litánie (maďarská poetka 19.-20. st.) - Marie Underová: Adam (estónska poetka 19.-20. st.)
- Marie Noelová: Očakávanie (francúzska poetka 19.-20. st.) - Elinor Wylieová: Nech žiadna nádej (americká poetka 19.-20. st.) - Hilda Doolittlová: Morská nymfa (americká poetka 19.-20. st.) - Edith Sitwellová: Srdce a rozum (anglická poetka 19.-20. st.) - Marianne Moorová: Čo sú roky (americká poetka 19.-20. st.) - Gabriela Mistralová: Ríša neprítomných (chilská poetka 19.-20. st.) - Anna Achmatovová: Severná elégia (ruská poetka 19.-20. st.) - Viera Inberová: Rok (ruská poetka 19.-20. st.) - Nelly Sachsová: V tajomstve (nemecká poetka 19.-20. st.) - Edna St. Vincent Millayová: Severný apríl (americká poetka 19.-20. st.) - Edith Södergranová: Mladej žene (fínska poetka 19.-20. st.)
- Elisaveta Bagrjanová: Penelopa dvadsiateho storočia (bulharská poetka 19.-0. st.) - Marina Cvetajevová: Prvé slnko (ruská poetka 19.-20. st.) - Anica Savićová-Rebacová: Praxitelovi (srbská poetka 19.-20. st.) - Maria Pawlikowská-Jasnorzewská: Bohatstvo sveta (poľská poetka 19.-20. st.) - Gertrud Kolmarová: Žltý had (nemecká poetka 19.-20. st.) - Juana de Ibarbourou: Prchavý nepokoj (uruguajská poetka 19.-20. st.) - Desanka Maximovićová: No aj teba o to prosím (nemecká poetka 20. st.) - Marie Luise Kaschnitzová: Päť možných modlitieb (nemecká poetka 20. st.) - Salomeja Nerisová: Jar (litovská poetka 20. st.) - Angela Figuerová Aymerichová: Antonio Machado (španielska poetka 20. st.)
Keywords: básne autorské; svetové básne; spisovateľky svetové; lyrické básne; ženy poétky; antológie poézie; poézia; slovenská literatúra - texty; Turčány, Viliam (slovenský básnik s príkladom k neosymbolizmu a poetizmu, literárny vedec, prekladateľ, 24.2.1928 Suchá nad Parnou -); Majerník, Ján, pseudonym: Ján Miloslav (slovenský spisovateľ, esejista, básnik a prekladateľ. * 20.07.1936 Senica, Slovensko -); Reisel, Vladimír (bol slovenský básnik, prekladateľ, esejista, publicista, československý diplomat a predstaviteľ nadrealiumu. * 19.01.1919 Brodzany, Slovensko - 01.09.2007 Bratislava, Slovensko)