Kroje: Z klenotnice Slovenska - Horváthová, Margaréta: 1954-; Kačena, Štefan: 1951-; Bartovič, Jozef; Plicka, Karel: 1894-1987; Socháň, Pavel; Slámová, Dana; Mika, Ľubomír; Vrablicová, Katarína (Perfekt Bratislava, 2009)
Prvá kniha edície Z klenotnice Slovenska vás prevedie mnohými kútmi Slovenska a odhalí tradície odievania v jednotlivých regiónoch. Pri listovaní touto exkluzívnou publikáciou sa presvedčíte, že na Slovensku skutočne platí výrok: "...čo vŕšok prejdeš, to iný kroj nájdeš". Atraktívnosť knihy zvyšujú dobové i súčasné fotografie krojov z celého Slovenska.
Obsah: Abovská župa. Bratislavská župa. Gemerská župa. Hontianska župa. Liptovská župa. Nitrianska župa. Novohradská župa. Oravská župa. Spišská župa. Šarišská župa. Tekovská župa. Trenčianska župa. Turčianska župa. Zemplínska župa. Zvolenská župa. Slovník odborných výrazov. Použitá literatúra. Poďakovanie.
Keywords: spoločenské vedy; folkloristika; národopis; ľudové umenie; odevy ľudové slovenské; ľudové odevy slovenské; kroje slovenské v jednotlivých regiónoch Slovenska; kroje národnostných menšín žijúcich na Slovensku; župy slovenské; Slovensko; Slovensko; regionálne zbierky; detviansky kroj; Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Plicka, Karel (bol slovenský a český fotograf, režisér, kameraman, folklorista a pedagóg. Považovaný je za zakladateľa slovenského filmového vzdelávania a filmu. Pomohol založiť žáner etnografického filmu v Československu. Národný umelec. * 14.10.1894 Viedeň, Rakúsko - 06.05.1987 Praha, Česko); monografie