Človek zomiera dvakrát...: Profily a príbehy odbojárov - Lavrincová, Magdaléna: 1943-; Černák, Vladimír: 1946-; Molitoris, Július: 1927- (Magdaléna Lavrincová Bratislava, 2014)
Najnovšia kniha M. Lavrincovej Človek zomiera dvakrát..., obsahuje metódou literatúry faktu umelecky spracovaných deväťdesiat profilov a príbehov ilegálnych pracovníkov, vojakov a partizánov, ich pomocníkov, ako aj rasovo prenasledovaných osôb a politických väzňov.
Autorka vychádza zo spomienok odbojárov, konfrontuje ich s historickými udalosťami a s najnovšími poznatkami. Nevyhýba sa ani trz. háklivým témam, ktoré boli dlhé roky tabu, ako sú napr. excesy partizánov, najmä sovietskych, ich priestupky a výtržnosti voči civilnému obyvateľstvu a slovenským Nemcom.
Prináša aj poznatky o záhadných vraždách niektorých partizánskych veliteľov, oboznamuje s činnosťou nemeckých antifašistov, o ktorých sa doteraz pomerne málo písalo.
Profily a príbehy sú spracované objektívne. Nie sú ovplyvnené žiadnou ideológiou. Podľa nich si môže aj menej informovaný čitateľ a mládež urobiť názor o Slovenskom národnom povstabí, o povstaleckých vojakoch a partizánov, ako aj o význame tejto historickej udalosti. Kniha je napísaná pútavo a prístupným štýlom. Obsahuje aj fotografie odbojárov a ilustračné obrázky.
Z obsahu: Úvodom. Holokaust - koniec ľudskosti. Privítal ich brechot vlčiakov. Krásna Klára prežila Osviečim. Rómsky holokaust. Ako sa začalo Povstanie. Florián Čatloš a gemerskí odbojári. Hrdinský bardejovský lekár. Kúsok chleba mal cenu zlata. V zajateckom tábore. Nepotrestaná smrť Ľ. Kukorelliho. Záhadné úmrtia partizánskych veliteľov. Tatranskí orli. Zverstvá na Ľubovianskom hrade. Francúzsky hrdinovia zo Slovenska. Prežil vylodenie v Normandii. Šťastie z oslobodenia Prahy. Nezvestný nad Holandskom. Padli v predvečer slobody. Detstvo plné vojnových nástrah. Stigmy vojny sa ťažko hoja. Objektívna pravsa je len jedna. O autorke. Vysvetlívky. Poďakovanie. Literatúra a pramene príbehov a fotografií. Bibliografia s. 246-247.
Keywords: príbehy autorské; spoločenské príbehy; druhá svetová vojna (beletria); Slovenské národné povstanie (beletria); holokaust; Osviečim; nacizmus; vojnové zločiny; Lavrincová, Magdaléna (slovenská spisovateľka, redaktorka, žurnalistka. * 07.03.1943 Prešov, Slovensko -); Černák, Vladimír (český historik, samostatný vedecký pracovník SAV v Bratislave, pedagóg, politik. Od roku 2009 pôsobí ako konzultant a zaoberá sa interdisciplinárnym výskumom v oblasti nedávnej minulosti. V roku 2010 mu vyšla kniha "Operácie Február 1948", v roku 2011 "Operácie August 1968" a v roku 2012 trilógii uzavrel publikácií "Operácie November 1989". * 09.05.1946 v Zadné Třebaň, Česko -); Molitoris, Július (slovenský novinár, dopisovateľ a zberateľ informácií o živote na južnom Slovensku po Viedenskej arbitráži. * 13.05.1927 v Klenovci, Slovensko -); rómsky holokaust; protifašistický odboj; príbehy odbojárov; vojnové príbehy; skutočné príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; faktografická literatúra