Cézannův život : (La vie de Cézanne) - Perruchot, Henri: 1917-1967 (Máj, 1965)
"Po Cézannovi už není možné namalovat jablko." Dnes už nikdo neví, kdo poprvé vyslovil tento bonmot, který však poměrně přesně charakterizuje úděl i mnohotvárné, ale přesto ucelené dílo malíře, bez něhož by se moderní výtvarné umění zřejmě vyvíjelo zcela jinak, mělo by jinou tvář. Jako by byl klíčem k jeho tajemství.