Otec Goriot : (Le Pere Goriot) - Balzac, Honoré de: 1799-1850 1799-1850 (Čítanie študujúcej mládeže, 1977)
Tragický dojímavý príbeh otca, ktorého nekonečná láska k svojim dcéram dovedie na pokraj finančného a osobného krachu, je pútavým plastickým obrazom spoločnosti Paríža raného 19. storočia, v ktorej ambicióznosť a túžba po bohatstve boli silnejšie ako úprimnosť ľudských hodnôt.