Taká dlhá cesta (Un aussi long chemin) - Benzoni, Juliette: 1920-2016 1920-; Blahová, Anna: 1949-; Fudala, Gregor (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1995)
Juliette Benzoniová pracovala po druhej svetovej vojne ako rozhlasová redaktorka a začala tu uverejňovať svoje prvé príbehy z dejín. Napísala vyše štyridsať románov, ktoré boli preložené do dvadsiatich jazykov. Na Slovensku je známa predovšetkým ako autorka Krásnej Kataríny, Marianny a Sokola z hmiel. Dôkladné poznanie histórie sa u nej vždy spája so zmyslom pre vyrozprávanie pútavého príbehu.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; spoločenské romány; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Benzoni, Juliette (bola francúzska spisovateľka historických a romantických románov, novinárka. * 30.10.1920 Paríž, Francúzsko - 07.02.2016 Saint-Mandé, Francúzsko)