Muž pre Oklahomu (Muž pro Oklamomu) - Pašek, Mirko: 1910-2002; Čačko, Peter: 1936-; Schnitzer, Teodor: 1933-2003 (Bratislava Mladé letá, 1984)
Dobrodružný román - tragický príbeh hrdého kmeňa Komančov a belošky Cyntie. Vyrastala ako sirota medzi Indiánmi, osvojila si ich spôsob života a bola šťastná, až kým nestretla znovu belochov...
Obsah: Komančovia. Maršál. Štvanica. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; indiánske prostredie; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Pašek, Mirko, vlastným menom Vladimír Pašek (bol český spisovateľ, cestovateľ, reportér, autor dobrodružných próz predovšetkým pre mládež. * 21.06.1910 Praha, Česko - 06.02.2002 Praha, Česko); Čačko, Peter (slovenský prekladateľ najmä literatúry pre deti a mládež a prózy. Prekladá z viacerých slovanských jazykov, vrátane poľštiny a lužickej srbčiny. * 1936 Slovensko -); Schnitzer, Teodor (bol slovenský umelec, grafik a ilustrátor. Ilustroval predovšetkým v šesťdesiatych rokoch diela Milana Ferku, Zane Greya, James Fenimore Coopera a Karla Maya. * 26.11.1933 Košice, Slovensko - ?.09.2003 Bratislava, Slovensko)