Tereza : (Tereza Batista Cansada de Guerra)) - Amado, Jorge: 1912-2001 (Eva, 1989)
Román z edície prózy o ženách a pre ženy od významného brazílskeho spisovateľa. Hlavnou hrdinkou je Tereza a jej osud, od ťažkého detstva siroty cez hľadanie dôstojnejšieho miesta v neprívetivom okolí až po zakotvenie v zdanlivo nepredstaviteľnom manželskom zväzku. Stanete sa svedkami jej smerovania od temnoty nevedomosti k svetlu poznania, uvidíte ju trpieť pri bezohľadnom kapitánovi, potom v náručí starého doktora, až sa neskôr zjaví v milosrdnej práci v prospech ťažko chorých alebo v kruhu seberovných uväznených prostitútok.