Tereza (Tereza Batista Cansada de Guerra)) - Amado, Jorge: 1912-2001; Obuchová, Emília; Franek, Ladislav: 1947-; Šmídová, Klára; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Smena, 1989)
Román z edície prózy o ženách a pre ženy od významného brazílskeho spisovateľa. Hlavnou hrdinkou je Tereza a jej osud, od ťažkého detstva siroty cez hľadanie dôstojnejšieho miesta v neprívetivom okolí až po zakotvenie v zdanlivo nepredstaviteľnom manželskom zväzku. Stanete sa svedkami jej smerovania od temnoty nevedomosti k svetlu poznania, uvidíte ju trpieť pri bezohľadnom kapitánovi, potom v náručí starého doktora, až sa neskôr zjaví v milosrdnej práci v prospech ťažko chorých alebo v kruhu seberovných uväznených prostitútok.
Ilustr. na front. Doslov (Ladislav Franek).
Keywords: Amado, Jorge (bol brazílsky spisovateľ. Roku 1947 bola Brazílska komunistická strana zakázaná a Amado bol nútený s celou rodinou emigrovať . Od 1950 do 1952 žil v Československu , kde sa narodila jeho dcéra Paloma. * 10.08.1912 Itabuna, Brazília - 06.08.2001 Bahia, Salvador, Brazília); romány autorské; spoločenské romány; romány o ženách; romány o láske; próza; brazílska literatúra - texty; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)