Zmaturuj! z literatúry 1: (Odmaturuj z literatury) - Hánová, Eva; Jeřábková, Eleonora; Klusáčková, Lenka; Košulanová, Jana; Markvartová, Barbora; Průdková, Jaroslava; Sakálová, Zuzana; Sakálová, Zuzana; Tarábek, Pavol: 1945-; Tarábková, Mária; Tarábková, Mária (Didaktis Bratislava, 2004)
Sprievodca stredoškolským učivom literatúry, príprava na maturitu (i na novú podobu maturity), príprava na prijímacie skúšky na vysoké školy, pre študentov stredných škôl a ich učiteľov.
Z obsahu: Staroveké písomníctvo. Stredoveká literatúra. Slovenská stredoveká literatúra. Humanizmus a renesancia v európskej literatúre. Slovenská humanistická a renesančná literatúra. Barok v európskej literatúre. Slovenská baroková literatúra. Klasicizmus a osvietenstvo v európskej literatúre. Osvietenské myslenie v slovenskej klasicistickej literatúre. Preromantizmus a romantizmus vo svetovej literatúre. Romantizmus v slovenskej literatúre. Od romantizmu k začiatkom realizmu. Realizmus vo svetovej literatúre. Realizmus v slovenskej literatúre. Svetová moderna. Slovenská literárna moderna. Svetová poézia v predvojnovom, vojnovom a medzivojnovom období. Svetová próza a dráma v predvojnovom, vojnovom a medzivojnovom období. Slovenská medzivojnová poézia. Slovenská medzivojnová próza a dráma. Svetová literatúra druhej polovice 20. storočia. Slovenská poézia druhej polovice 20. storočia. Slovenská próza a dráma druhej polovice 20. storočia. Základy literárnej teórie. Register mien, diel a literárnych pojmov.
Keywords: spoločenské vedy; literárna veda; literatúra svetová; literatúra slovenská; kritika literárna; eseje; sprievodca literárných diel; poézia; próza; dráma; maturitné skúšky; učebné osnovy; učebnice stredoškolské; stredné školy