Slovenská kultúra v revolúcii: 1944-1948 - Grešík, Ladislav (Pravda, 1977)
Monografická práca je venovaná vývoju slovenskej kultúry a zápasu Komunistickej strany Slovenska o jej pokrokové smerovanie v období národnej a demokratickej revolúcie v Československu. Zaoberá sa teda obdobím, v ktorom Komunistická strana Československa a spolu s ňou Komunistická strana Slovenska bojovali za hlboké demokratické premeny v politickom a ekonomickom živote krajiny a za demokratické premeny v duchovnej a kultúrnej sfére československej spoločnosti, čo utváralo predpoklady a východiská pre jej socialistickú orientáciu.