Priekopníci vedy a techniky na Slovensku 1. zv - Tibenský, Ján: 1923-2012; Baran, Ján; Bokesová-Uherová, Mária: 1917-; Buzalka, Štefan; Dohnány, Ladislav: 1905-; Duka-Zólyomi, Norbert: 1908-1989; Gindl, Jozef: 1917-1991; Haubelt, Josef: 1932-; Herčko, Ivan: 1943-; Hock, Milan; Hrabovec, Ivan: 1931- (Obzor, 1986)
Ťažiskom Priekopníkov sú väčšie či menšie portréty významných osobností vedeckého života na Slovensku v jednotlivých obdobiach rozvoja vedy a techniky, osvetlenie života a diela vybraných postáv zo všetkých odborov exaktných a prírodných vied (matematiky, fyziky, chémie, botaniky, zoológie, agronómie, geografie atď.), medicíny, farmácie a všetkých oblastí techniky, ktoré významným spôsobom v minulých storočiach až do súčasnosti prispeli k rozvoju vedy, vedeckého poznania a technického rozvoja Slovenska.