Priekopníci vedy a techniky na Slovensku 1. zv. - Tibenský, Ján: 1923-2012; Baran, Ján; Bokesová-Uherová, Mária: 1917-; Buzalka, Štefan; Dohnány, Ladislav: 1905-; Duka-Zólyomi, Norbert: 1908-1989; Gindl, Jozef: 1917-1991; Haubelt, Josef: 1932-; Herčko, Ivan: 1943-; Hock, Milan; Hrabovec, Ivan: 1931-; Tibenský, Ján: 1923-2012; et al. (Bratislava Obzor, 1986)
Ťažiskom Priekopníkov sú väčšie či menšie portréty významných osobností vedeckého života na Slovensku v jednotlivých obdobiach rozvoja vedy a techniky, osvetlenie života a diela vybraných postáv zo všetkých odborov exaktných a prírodných vied (matematiky, fyziky, chémie, botaniky, zoológie, agronómie, geografie atď.), medicíny, farmácie a všetkých oblastí techniky, ktoré významným spôsobom v minulých storočiach až do súčasnosti prispeli k rozvoju vedy, vedeckého poznania a technického rozvoja Slovenska.
Poznámky. Menný register. Spoluvydavateľ Slovenské technické múzeum v Košiciach. 735 zázn. v slov., češ., nem., maď. a poľ.
Keywords: Tibenský, Ján (bol slovenský historik, editor, pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied. Vytvoril originálnu koncepciu národného obrodenia. Od 60. rokov 20. storočia sa venoval aj problematike vývoja vedy a techniky na území Slovenska. * 26.08.1923 Budmerice, okr. Pezinok, Slovensko - 11.05.2012 Bratislava, Slovensko); prírodné vedy; dejiny techniky; technika; osobnosti vedecké; vedci slovenskí; život a dielo; dejiny vedy a techniky; Bel, Matej, maďarsky Bél Mátyás, nem. Matthias Bel, lat. Matthias Belius (bol slovenský polyhistor, encyklopedista, filozof, pedagóg, evanjelický kazateľ, priekopník slovenského osvietenstva, jeden z najvýznamnejších európskych vedcov 18. storočia, zakladateľ modernej vlastivedy v Uhorsku a vzor francúzskeho encyklopedistu Diderota. * 24.03.1684 Očová, Slovensko - 29.08.1749 Bratislava, Slovensko); 18.-20. stor; Slovensko; matematika; fyzika; chémia; botanika; zoológia; agronómia; geografia; medicína; farmácia; Slovensko; regionálne zbierky; Očová (Slovensko)