Hrdina Nik: Junácke príbehy z doby Samovej : (Hrdina Nik) - Štorch, Eduard: 1878-1956 (Mladé letá, 1977)
Kniha nás zavedie do 7. storočia, keď v českej horskej kotline, na Morave a strednom Podunají vznikla pod vodcovstvom franského kupca Sama prvá ríša západných Slovanov a keď naše územia trpeli pod strašnou avarskou porobou. Boj s Avarmi tvorí pritom historické pozadie prvej časti knihy, kým druhú zapĺňajú osudy mladej Samovej ríše, ktorá si po vyhnaní Avarov musela ubrániť svoju samostatnosť voči rovnako ukrutnému a zákernému nepriateľovi. Franskému kráľovi Dagobertovi. Hlavná postava, chlapec - sirota Nik, ktorý sám s hŕstkou podobných chlapcov bez domova vedie svoju malú vojnu proti uchvatiteľom. Tento hrdina z mäsa a kostí, živé stelesnenie odvahy a statočnosti v boji za slobodu národného celkou, je predstavený v majstrovskom prozaickom podaní tak plasticky, že jeho vzrušujúce dobrodružstvá prečítame si skutočne na jeden dych.