Vietor nevie číta (The Wind Cannot Read) - Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti (Bratislava); Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti Bratislava; 20. 6. 1995; Mason, Richard: 1919-1997; Dzurillová, Elena: 1930-; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Jurčíková, Viera (Bratislava Smena, 1979)
Od roku 1947, keď sa po prvý raz zjavil na knižnom trhu román richarda Masona Vietor nevie čítať, vyšlo už jeho desať vydaní v angličtine a viaceré preklady do iných jazykov. Totiž príbeh lásky anglického vojaka Michaela Quinna k japonskej učiteľke, zasadený do bojov druhej svetovej vojny o Stredný východ, neprestáva dojímať široké vrstvy čitateľov a do dnešného dňa nestratil na pôsobivosti.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); romány o láske; próza; americká literatúra - texty; Japonsko; Japonsko; Mason, Richard (bol britský románopisec. Jeho romány sa zvyčajne odohrávajú v exotických zahraničných lokalitách, najmä v Ázii. * 16.05.1919 Anglicko - 13.10.1997 Anglicko); Dzurillová, Elena (slovenská prekladateľka z jazykov angličtiny a nemčiny. * 01.05.1930 Bratislava, Slovensko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)