Ide, ide poštovský panáčik - Jelínková, Eliška (Delfín, 1983)
Ľudia si od prvopočiatku lámali hlavu vymýšľaním spôsobov a neskôr kadejakých prístrojov, ktoré by im pomohli dorozumievať sa na väčšiu vzdialenosť, ako zaletí ľudský hlas a dovidí oko. Ako sa rozvíjala civilizácia, rozvíjalo sa aj poštovníctvo. Je to zaujímavá kapitola ľudských dejín, hovorí o nej kniha. Čitateľ sa z nej dozvie o rímskych bežcoch, zvonoch, ktoré hlásili vpád nepriateľa, o ohňových signáloch na kopcoch, bubnoch, poštových holuboch, drôtoch...