Biely list (Bílý list) - Kalčík, Rudolf: 1923-1980; Šulc, Daniel; Salamon, Zoltán: 1938- (Bratislava Tatran, 1980)
Rudolf Kalčík, známy širokej čitateľskej verejnosti najmä svojím populárnym i sfilmovaným románom Kráľ Šumavy, v novele BIELY LIST opäť zavádza čitateľa do obrovských, nekonečných lesov a niekoľkých osád centrálnej Šumavy. Sledujeme dramatické stíhanie dvoch chlapcov v dňoch karibskej krízy v októbri 1962. Veľká stíhacia akcia je pozadím, na ktorom sa rozbíja príbeh starnúceho kapitána Jonasa, odchádzajúceho z bezpečnostného aparátu pre porušovanie socialistickej zákonnosti, aj osud Ivany, ktorá podobne ako Jonas hľadá v dedinke pri hraniciach "biely list" pre svoj život.
Ilustr. tit. list.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; kriminálne romány; psychologické romány; Kalčík, Rudolf (bol český prozaik, novinár, filmový scenárista, autor ideovo a tematicky vyhranených diel, situovaných predovšetkým na Šumavu. Rudolf Kalčík pochádzal z rodiny štátneho zamestnanca. V šiestich rokoch stratil matku, preto býval u príbuzných v južných Čechách. Jeho otec sa presťahoval do Nového Bohumina, kde Rudolf Kalčík začal študovať. * 13.09.1923 Berechov na Zakarpatskej Ukrajine - 15.02.1980 Praha, Česko); väzenské prostredie; karibská kríza; r. 1962; Šumava - oblasť (Česko); próza; česká literatúra - texty; Šumava - oblasť (Česko); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -); Engelmann, Alfréd, pseudonym: Ján Konôpka, Jozef Podpolianský (slovenský publicista, novinár, prekladateľ. Ľudovú školu navštevoval v Detve. * 10.08.1916 Detva, Slovensko - 16.07.1988 Bratislava, Slovensko); regionálne zbierky; Detva (Slovensko); Detva (Slovensko)