Háčkovaná čipka - Lichnerová, Alžbeta; Rašla, Peter; Vančo, Milan; Batthyányová, Alžbeta (Bratislava Práca, 1986)
Autorka v predkladanej publikácii názornými príkladmi ukazuje realizáciu mnohých uvedených kompozičných prvkov a motívov. Niektoré výrobky sú zložené z viacerých štvorcov plátna a háčkovaním sú spojené do jedného organického celku, na iných ide o aplikáciu háčkovaného motívu štvorca alebo kruhu. Zaujímavá je súprava kruhových prikrývok. Veľmi sviežo pôsobia pestrofarebné malé háčkované motívy uplatnené na vankúši, prikrývke a na obale na knižku. Veľká séria háčkovaných okrajových čipiek tvorí bohatú paletu vzorových motívov, z ktorých možno vhodne čerpať pre vlastnú samostatnú tvorbu. Háčkované vzory staršieho typu popri väčšine moderných vhodne dopĺňajú a kompletizujú publikáciu a jej informatívnosť. Autorka prináša aj ukážky techniky írskeho háčkovania a flanderskej čipky. Publikácia prehľadne a zrozumiteľne podáva základy háčkovania a prináša názorné ukážky jednotlivých základných prvkov háčkovania. Veľmi inštruktážne sú technické výkresy.
Z obsahu: Háčkovanie ako typ vlastnej tvorby. Technika hačkovania. Filetové háčkovanie. Doplnkové prvky. Tylová výplň. Ozdobné čipky. Háčkovanie do kruhu...
Keywords: umelecké remeslá; práce ručné; čipky; hačkovaná čipka; odievanie; ľudový odev; technky; výroba čipiek; príručky praktické