Legenda o Sibinovi, preslavskom kniežati : (Legenda za Sibin, preslavskaja kňaz) - Stanev, Emilijan: 1907-1979 (Meteor, 1978)
Dej Legendy o Sibinovi sa odohráva v 11. storočí, ktoré bolo zložité, ťažké a vari najdramatickejšie v bulharských dejinách. Krutý útlak na Balkáne vyvolával nespokojnosť medzi širokými masami, čo sa búrili a utiekali k vlastnej spravodlivosti, stali sa vyznávačmi bogomilstva - učenia, ktoré sa neskôr odrazilo i v západnej Európe. Legenda o Sibinovi, ako i jej pokračovanie, román Antikrist, sú preložené do mnohých jazykov. Sú to pôsobivé a majstrovské diela tohto umelca slova. Z bulharského originálu Emilijan Stanev: Legenda za Sibin, preslavskija kňaz.