Biely Svazijčan - Manzi, Alberto: 1924-1997 (Stopy, 1985)
Dramatický príbeh bieleho chlapca najdúcha, ktorý vyrástol medzi Svazijčanmi a pre svoju odlišnú farbu pokožky bol v černošskom kmeni vždy len nenávideným cudzím živlom, aj vtedy, keď v ťažkej skúške dospelosti obstál zoči-voči nebezpečenstvám džungle a dokázal svoju mimoriadnu zdatnosť. Množstvo dobrodružstiev v pralese a v bojoch medzi rôznymi kmeňmi robí knihu pútavou, no jej hlavná hodnota spočíva v hlbokej ľudskosti, ku ktorej autor privedie svojho mladého hrdinu, v láske a úcte k ľuďom všetkých rás a národov, v odsúdení rasizmu, ktorý plodí iba zlo, vojny a nešťastie. Isa, biely Svazijčan, nepatrí k bielym ani k čiernym a ani jedni ho medzi sebou nechcú, a predsa si získa ich úctu a náklonnosť, keď sám pochopí, že farba pleti nie je dôležitá, že dôležité je byť vždy a za každých okolností človekom.