Dějiny techniky v Československu do konce 18. století - Nový, Luboš: 1929-; kolektív autorov (Academia, 1974)
Prehľadné dejiny techniky si nevšímajú len technických objavov, ale tiež vyšetrujú ich uplatnenie vo výrobe. Venujú pozornosť predovšetkým tým odborom a vývojovým etapám, u ktorých je zreteľný vlastný prínos českej a slovenského techniky (baníctvo, hutníctvo, sklárstvo), a ďalej tým odvetviam, u ktorých je zjavný technický pokrok na rozdiel od tradičnej remeselníckej výroby. Časovo prehľad zachytáva obdobie od počiatkov osídlenia do konca 18. storočia, kedy sa uzatvára etapa předcházející priemyselnej revolúcii.