Dějiny techniky v Československu do konce 18. století - Nový, Luboš: 1929-; kolektív autorov; Karasová, Blažena; Tomášková, Olga; Bláha, Antonín: 1923-1984; Hilmerová, Olga; Urbánek, Ivan: 1957-; Ulčák, Ladislav; archív ústavov (Praha Academia, 1974)
Prehľadné dejiny techniky si nevšímajú len technických objavov, ale tiež vyšetrujú ich uplatnenie vo výrobe. Venujú pozornosť predovšetkým tým odborom a vývojovým etapám, u ktorých je zreteľný vlastný prínos českej a slovenského techniky (baníctvo, hutníctvo, sklárstvo), a ďalej tým odvetviam, u ktorých je zjavný technický pokrok na rozdiel od tradičnej remeselníckej výroby. Časovo prehľad zachytáva obdobie od počiatkov osídlenia do konca 18. storočia, kedy sa uzatvára etapa předcházející priemyselnej revolúcii.
Obsahuje bibliografiu. Obsahuje zoznam vyobrazenia. Obsahuje register: anglické a ruské resumé.
Keywords: prírodné vedy; dejiny techniky; technika všeobecne; Česko-Slovensko; priemysel; hospodárstvo; stavebníctvo; doprava; technika vojenská; zbrane; bioenergetika; nerastné suroviny; mlyny; textílna výroba; Kelti a technický pokrok; sklárstvo; rozvoj výroby; Česko-Slovensko