Slávni priekopníci slovenskej vedy a techniky - Barica, Ján: 1928-2005 (Slávni, 1979)
Do galérie priekopníkov našej vedy a techniky dostalo sa vyše sto osobností. Medzi nimi sú i takí, ktorí síce nemali slovenský pôvod, ale tu sa narodili, žili medzi naším ľudom a svojím priekopníckym dielom zaradili sa do dejín slovenskej vedy a techniky. Mnohých našich ľudí zase vyhnala mladosť vtedajších pomerov do cudziny, ktorá si zväčša ich dielo prisvojila. Boli aj takí, ktorých vlastná doba nepochopila, alebo ktorí upadli do zabudnutia. Preto je našou povinnosťou šíriť poznanie ich diela a ukázať, aké veľké bolo na vtedajšiu dobu.