Slávni priekopníci slovenskej vedy a techniky - Barica, Ján: 1928-2005; Barica, Ján: 1928-2005; Blažo, Pavol: 1943-; Orlovský, Dezider; Plesníková, Helena (Bratislava Mladé letá, 1979)
Do galérie priekopníkov našej vedy a techniky dostalo sa vyše sto osobností. Medzi nimi sú i takí, ktorí síce nemali slovenský pôvod, ale tu sa narodili, žili medzi naším ľudom a svojím priekopníckym dielom zaradili sa do dejín slovenskej vedy a techniky. Mnohých našich ľudí zase vyhnala mladosť vtedajších pomerov do cudziny, ktorá si zväčša ich dielo prisvojila. Boli aj takí, ktorých vlastná doba nepochopila, alebo ktorí upadli do zabudnutia. Preto je našou povinnosťou šíriť poznanie ich diela a ukázať, aké veľké bolo na vtedajšiu dobu.
Ilustr. na front. a predsádkach. Slovníček cudzích slov, osobností a pojmov. Menný register. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Barica, Ján (slovenský spisovateľ literatúry faktu, prekladateľ, redaktor. Jeho dielo o priekopníkoch slovenskej vedy a techniky určené predovšetkým mladému čitateľovi Malý slovenský panteón vedy a techniky (2004) obsahuje 115 medailónov. * 28.12.1928 Solivar, Slovensko - 25.08.2005 Bratislava, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); veda a technika; technika; biografie; životopisy; osobnosti vedy a techniky; vynálezcovia slovenskí; slovenskí vynálezcovia; dejiny vedy a techniky; pre čitateľov od 11 rokov