Prázdna stolička. Dieťa ľadu. Prísne opatrenia. Observatórium (The Empty Chair. The Ice Child. Decisive Measures. The Observatory) - Deaver, Jeffery: 1950- 1950-; McGregor, Elizabeth: 1903-1979; Nichol, John: 1963-; Grayson, Emily: 1984-; Šimkovičová, Petra; Chovanová, Tamara: 1953-; Johnson, Joel Peter; Calvert, John; Váchová, Véra; Beniak, Luboš (Bratislava Reader's Digest Výber, 2002)
Prázdna stolička - Geniálny detektív Lincoln Rhyme prichádza na riskantnú operáciu do mestečka v Severnej Karolíne. No sotva sa ubytuje, ospanlivú vidiecku atmosféru naruší vražda chlapca a únos dvoch dievčat. Hlavným podozrivým je miestny tínedžer, ktorého pre jeho posadnutosť hmyzom prezývajú Hmyziak. Lincoln usmerňuje pátranie svojimi neprekonateľným analytickým umom a jeho asistentka Amelia Sachsová hľadá dôkazový materiál v teréne. Lincoln však nepredpokladá, že v tomto prípade nebude Amelia súhlasiť s jeho analýzou zločinu a vyberie sa do močarín po stope podozrivého. A tak proti Lincolnovi stojí jeho najväčší vyzývateľ ľ kriminalistka, ktorú naučil všetko, čo sám vedel, a ktorá sa ho snaží prekonať dôvtipom, predvídavosťou a intuíciou.
Biogr. údaje
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; kriminálne romány; thrillery; próza; americká literatúra - texty; Deaver, Jeffery (americký spisovateľ literatúry mystery fiction, bývalý novinár, folkový spevák a právnik, 6.5.1950 Glen Ellyn, Illinois -); McGregor, Elizabeth (austrálska spisovateľka, právnička. * 16.05.1903 South Brisbane, Queensland, Austrália - 25.06.1979 Kangaroo Point, Brisbane, Queensland, Austrália); austrálska literatúra - texty; anglická literatúra - texty; Nichol, John (anglický spisovateľ. Prvýkrát upútal pozornosť širokej verejnosti za vojny v Perzskom zálive, keď sa mu podarilo prežiť irackej zajatí. Vtedy mu bolo dvadsaťsedem a bol príslušníkom britského letectva. V roku 1996 po pätnástich rokoch služby v armáde odišiel do civili a začal sa venovať písaniu. Teraz žije v grófstve Hertfordshire a pokiaľ práve nevystupuje v televízii, nepíše knihy, články do novín, alebo neabsolvuje prednáškové turné, venuje sa golfu a iným športovým aktivitám. * december 1963 North Shields, Anglicko -)