Pierko a kameň : (The Feather and the Stone) - Shaw, Patricia: 1929- 1928- (Ikar, 2005)
Sibell Delahuntyová prežila stroskotanie lode, na ktorej však zahynuli jej rodičia. Ocitne sa v neznámej austrálskej krajine, kde sa musí sama postarať o svoje živobytie. Uchádza sa o miesto spoločníčky Charlotte Hamiltonovej, ktorá žije na stanici Black Wattle v Severnom teritóriu. Drsné prostredie izolovanej dobytčej stanice je spočiatku pre Angličanku s jemnými spôsobmi šokujúce a Charlottina rodina sa k nej tiež nespráva najvľúdnejšie. Život jej spríjemňuje len Charlottina milota a časom aj vzrastajúci záujem jej slobodného syna Zacka. Po strašnej pohrome prichádza stanica o svoju paniu. Sibell sa chopí vedenia domácnosti a napriek počiatočným nehodám si pomaly získa rešpekt celej rodiny. Objaví v sebe nečakanú silu a húževnatosť. No hoci v sebe Sibell objaví nečakanú silu, odvahu a húževnatosť, drsná a nemilosrdná krajina pre ňu má ešte jednu ťažkú skúšku. Až keď v nej obstojí, bude sa môcť v novej vlasti cítiť skutočne doma.