100 největších zajímavostí o leteckej dopravě - Tůma, Jan: 1930- (Columbus, 2007)
Nejdřív bylo člověku líto, že nemá křídla. Pak se ovšem na tu nespravedlnost řádně rozzlobil, a když je tedy nedostal přidělená, vyrobil si je uměle. Po všech počátečních nezdarech a posměšcích pochybovačů se konečně vznesl do vzduchu. Od prvního letounu bratří Wrightových bylo však k luxusním obřím airbusům dnešní doby ještě pořádně daleko. Za tu dobu urazilo letectví Ś a letecká doprava Ś úctyhodnou a dlouhou cestu. Průvodcem na ní se vám může stát tahle zajímavá knížka, která vás provede stovkou nejvýznamnějších milníků na cestě k ovládnutí oblohy. Potkáme na ní slavné konstruktéry, známé letouny i vzducholodě, které pluly nad hlavami našich prababiček. Tam, kde je pokrok a úspěch, musí však zákonitě být i nezdar, a tak se nevyhneme vzpomínkám na nejničivější letecké katastrofy. Celá kniha je bohatě ilustrovaná, dobovými kresbami i nejmodernějšími fotografiemi, a přináší podnětný průřez dějinami jednoho z nejúžasnějších oborů.