Dobrodružstvá Mórica Beňovského - Nižnánský, Jožo: 1903-1976; Trojan, Ján: 1935-2000; Švenková, Viera: 1937-; Beňovský, Móric August: 1746-1786 (Obzor Bratislava, 1966)
Kniha približuje životné osudy známeho slovenského dobrodruha Beňovského, a dobu a udalosti, ktoré sa udiali v časoch, v ktorých žil. Narodil sa v 18. storočí vo Vŕbovom. Bojoval proti cárizmu v Poľsku, odtiaľto bol poslaný do vyhnanstva na Kamčatku, odkiaľ sa po mnohých dobrodružstvách dostal a po mori sa vrátil späť do Európy. Nakoniec zakotvil na Madagaskare, kde ako štyridsiatnik tragicky umrel.
Obsah: Poplach vo vrbovom. Bez domova - nová vlasť. Za slobodu Poľska. Vo vyhnanstve. Vzbura. Na vlnách oceánov. Kráľ Madagaskaru. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; próza; Nižnánsky, Jožo, vl. m. Jozef (slovenský autor dobrodružno-historických próz, básnik, publicista, prekladateľ. Nar. 30.08.1903 Brestovany - 07.03.1976 Bratislava); slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov; Trojan, Ján (slovenský maliar, ilustátor, grafik, výtvarník. Venoval sa knižnej ilustrácii, maľbe, kresbe art protisu a známkovej tvorbe. * 14.06.1935 Plzeň, Česko - 12.08.2000 Bratislava, Slovensko); Beňovský, Móric August, vl. menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský (slovenský dobrodruh, cestovateľ, objaviteľ, kolonizátor, spisovateľ, kráľ Madagaskaru, plukovník francúzskej armády, veliteľ poľskej armády a rakúsky vojak. Bol prvý Európan, ktorý sa plavil v severnom Tichom oceáne (dlho pred Jamesom Cookom a de La Pérousom). Autor memoárového diela Pamäti a cesty, uhorský šľachtic, 20.09.1746 Vrbové - 23.05.1786 Agoncy, osada "Mauritania", Madagaskar); Madagaskar - ostrovný štát; Madagaskar - ostrovný štát