Žena a rakovina: Gynekolog radí ženám, jak se chránit před rakovinou - Kaňka, Jiří; Pápež, Ladislav; Máchová, Alena; Ziegler, Zdeněk: 1932-; Beránková, Jitka: 1927- (Avicenum Praha, 1980)
Autori sa v knižke snažia ženám vysvetliť, že včasné podchytenie rakoviny, respektívne predrakovinového stavu, ich môže pred nebezpečenstvom tejto choroby uchrániť. Ale i naopak, že ľahkomyseľným prístupom k prevencii sa môžu dostať do takej situácie, kedy i v dnešnej dobe je nádej na vyliečenie a na záchranu života nepatrná. Najväčšia pozornosť sa v knižke venuje rakovine krčka maternice.
Z obsahu: Skutočnosti o rakovine. Ako sa môže žena sama chrániť pred rakovinou. Rakovina prsníka. Hygiena. Úprimný rozhovor so ženami. Vyšetrovacie metódy rakoviny prsníka. Prevencia. atď.... v závere Slovník odborných pojmov a cudzích slov.
Keywords: lekárska veda; gynekológia; rakovina; malígne nádorové ochorenia; choroby ženské; choroby onkologické; onkologické choroby; ženské choroby; liečba a prevencia; zdravoveda; Ziegler, Zdeněk (český grafický dizajnér, typograf, rektor Vysokej školy. Venuje sa aj známkovej tvorbe. * 27.10.1932 Praha, Česko -); Beránková, Jitka (česká sociologička a prekladateľka z angličtiny, vedľa prekladov prózy je autorkou prekladov filmov a seriálov pre televízne dabing. Do roku 1965 pracovala v Prahe v niekoľkých nakladateľstvách (Osveta, Orbis). Od r. 1965-1989 pracovala ako sociológ v oblasti výskumu televíznych divákov v Československej televízii v Prahe. * 05.08.1927 v v Heřmanově Městci, Česko -); knihy populárno-náučné