Križiaci. Prvý zväzok : (Krzyżacy 1) - Sienkiewicz, Henryk: 1846-1916 (Svetoví klasici, 1967)
Veľký historický román z doby jagellonského Poľska o vojnách poľských kráľov proti nemeckým križiakom. Do historického rámca deja je zasadený príbeh niekoľkých poľských šľachticov statočne bojujúcich so ľstivými príslušníkmi rádu nemeckých rytierov.