Kolumbus to začal... : Boj o nové svety (Mexiko. Panama. Salvador. Peru. Argentína. Brazília. Diabolské ostrovy. Robinsonov ostrov) : (New Worlds to Conquer) - Halliburton, Richard: 1900-1939 (Svetom, 1966)
V knihe autor opisuje plavby odvážnych moreplavcov, vďaka ktorým dnes poznáme dovtedy neznáme územia a krajiny - Mexiko, Panama, Argentína, Diabolské ostrovy. Začal to Kolumbus, za ním Cortéz, Pizarro - opisuje tu vtedy ešte nepoznané krajiny, ich obyvateľov, spôsob ich života, pre Európanov veľmi zvláštny.