Babylonská princezná : (La princesse de Babylon) - Voltaire, Francois Marie Arouet: 1694-1778 (Máj, 1972)
Skvelé prózy známeho francúzskeho filozofa. Voltairov boj proti cirkvi a proti neporiadkom v štáte zapríčinil, že sa často musel skrývať pred svojimi prenasledovateľmi, i osobne i literárne. Prejavuje sa to, že zhusta používa vo svojich filozofických poviedkach bežnú formu alegórie. Dej obyčajne lokalizuje na miesta odľahlé časovo alebo priestorovo, hovorí o konkrétnych a aktuálnych problémoch svojej doby. Babylonskej princeznej dáva žiť niekoľko tisícročí pred Kristom, no jej cestu po svete komentuje poznámkami, z ktorých jasne vidno autorov dobový postoj k štátnemu zriadeniu rozličných krajín v 18. storočí. Babylonská princezná je jeho najlepšou originálnou poviedkou, ktorá pranieruje dobové mravy. V Prostáčikovi očami mladého Hurona sleduje rozporuplný obraz francúzskych pomerov po odvolaní Nantského ediktu.