Babylonská princezná (La princesse de Babylon) - Voltaire, Francois Marie Arouet: 1694-1778; Vantuch, Anton: 1921-2001; Štrba, Gabriel: 1932-; Ziegler, Zdeněk: 1932-; Hlinická, Jarmila (Smena Bratislava, 1972)
Skvelé prózy známeho francúzskeho filozofa. Voltairov boj proti cirkvi a proti neporiadkom v štáte zapríčinil, že sa často musel skrývať pred svojimi prenasledovateľmi, i osobne i literárne. Prejavuje sa to, že zhusta používa vo svojich filozofických poviedkach bežnú formu alegórie. Dej obyčajne lokalizuje na miesta odľahlé časovo alebo priestorovo, hovorí o konkrétnych a aktuálnych problémoch svojej doby. Babylonskej princeznej dáva žiť niekoľko tisícročí pred Kristom, no jej cestu po svete komentuje poznámkami, z ktorých jasne vidno autorov dobový postoj k štátnemu zriadeniu rozličných krajín v 18. storočí. Babylonská princezná je jeho najlepšou originálnou poviedkou, ktorá pranieruje dobové mravy. V Prostáčikovi očami mladého Hurona sleduje rozporuplný obraz francúzskych pomerov po odvolaní Nantského ediktu.
Obsah: Micromégas (Filozofická poviedka). Čierne a biele. Jeannot a Colin. Prostáčik (Pravdivý príbeh). Babylonská princezná. Doslov: Voltaire poviedkár (Anton Vantuch).
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; 18. stor; filozofické poviedky; spoločenské poviedky; Voltaire, vlastným menom Francois Marie Arouet (bol francúzsky filozof a najznámejší francúzsky osvietenský spisovateľ. Poznanie transcendentného (napr. ohľadne nesmrteľnosti duše) považoval za nemožné. Voltaire útočil proti dogmotvorbe cirkvi. Na rozdiel od Rousseaua podčiarkoval hodnotu kultúry a vývin svetových dejín exponoval ako boj človeka za pokrok a vzdelanie. Od Voltaira pochádza výraz "filozofia dejín". * 21.11.1694 Paríž, Francúzsko - 30.05.1778 Paríž, Francúzsko); Vantuch, Anton, pseudonym: A. Vanovský, J. Jendek (bol český literárny historik, prekladateľ. Zaoberal sa antickou literatúrou a stredovekým francúzskym písomníctvom. * 01.01.1921 Brušperk, Česko - 12.09.2001 Bratislava, Slovensko); Štrba, Gabriel (slovenské grafik a maliar, žiak K. Svolinského. Tvorí v oblasti voľnej grafiky a ilustrácie (E. Zola: Radosť žiť), významná je tiež známkové a architektonická tvorba (stucco lustro pre Kultúrny dom Slovenky v Banskej Bystrici). * 06.04.1932 Slovensko -); próza; francúzska literatúra - texty; Ziegler, Zdeněk (český grafický dizajnér, typograf, rektor Vysokej školy. Venuje sa aj známkovej tvorbe. * 27.10.1932 Praha, Česko -)