Obrazy z dějin národa českého: Věrná vypravování o životě, skutcích válečných i duchu vzdělanosti - Vančura, Vladislav: 1891-1942 (Máj, 1965)
Historickými udalosťami a osobnosťami podnieteného príbehy a obrazy z českých dejín od najstarších dôb až do doby posledných Přemyslovcov. Dielo vznikalo v čase okupácie, zostalo nedokončené a je pokladané za autorovo vrcholné.