Malé dějiny malířství : (Kleine Geschichte der Malerei) - Ulrich, Gerhard: 1903-1988 (Orbis, 1971)
Berlínský profesor ve své přehledně koncipované knížce provází čtenáře od dob nejstarších dokladů výtvarného projevu člověka až po moderní tvorbu 20. století (převážně pouze k třicátým létům). Poslední kapitola je speciálně věnovaná umění mimoevropských kultur. Ke každému tematickému celku se připíná chronologický soupis nejdůležitějších dat.